Home > Blog > Wat is nodig voor een podcast

Wat is nodig voor een podcast

4 maart 2021

Een podcast kan je globaal opsplitsen in een inhoudelijk deel en een productie deel. Het inhoudelijke deel bepaal je als maker natuurlijk helemaal zelf. Het deel productie, waar deze blog voornamelijk over gaat, bestaat uit opname, (voor)montage, mixage, gebruik van muziek en publicatie op je favoriete podcast platform.

Algemeen

De luisteraar is gebaat bij goed geluid en herkenning: een consistente opening gevolgd door een korte introductie, het verhaal, een afsluiting en dit alles in een bepaalde lengte. Dit noem je de vorm. Bepaal op voorhand hoe lang jouw podcast gaat duren en hoe je dat gaat vorm geven.

Lengte

Een goede duur van een podcast is de lengte van het verhaal dat gemiddeld genomen interessant is voor alle afleveringen. Een podcast duurt vaak niet korter dan 10 minuten en niet langer dan een uur. De meest populaire lengtes liggen tussen de 15 en 30 minuten. Bepaal de lengte op voorhand en probeer die zoveel mogelijk iedere keer gelijk te houden. Een minuutje meer of minder is niet erg.

Frequentie

Sommige podcasts worden dagelijks gemaakt, bijvoorbeeld NRC Vandaag (die ook deels door ons geproduceerd wordt). Dat is wel uitzonderlijk vaak en meestal voorbehouden aan grote bedrijven. Schat in hoeveel podcasts je in een bepaalde periode kunt produceren en probeer dat consequent te houden. Dus bijvoorbeeld iedere week, of de eerste woensdag van de maand of iets dergelijks. Daarmee hebben je luisteraars iets om naar uit te kijken.

Opname

De luisteraar haakt af bij slecht geluid. Goed geluid en een optimale verstaanbaarheid is leading en heb je grotendeels zelf in de hand. Gebruik een goede microfoon op statief, een degelijke recorder en neem op in een ruimte die niet te ‘hard’ klinkt. Harde ruimtes herken je aan een galmend geluid, zoals een minimaal gestoffeerde kamer en een badkamer.

Neem je met meerdere personen tegelijk op dan heb je voor iedere gast een microfoon op statief nodig en een recorder die elke microfoon op een apart kanaal kan opnemen. Met bijvoorbeeld een Rode Podcaster kan je vier microfoons tegelijk opnemen en indien nodig ook een telefoongesprek.

Montage

De montage is op te splitsen in voormontage en eindmontage. Gebruik bij voorkeur een applicatie met een OMF of AAF export mogelijkheid (zoals bijvoorbeeld Adobe Audition of ProTools). Dat is handig mocht je de montage willen overhevelen naar iemand die met een andere applicatie werkt. Het gratis programma Audacity wordt afgeraden.

Voormontage

In de voormontage zorg je ervoor dat de kern van het verhaal staat. In dit stadium is er nog geen muziek of vormgeving en hoef je niet perse netjes te knippen. De voormontage kan je bijvoorbeeld ter beoordeling delen met de klant of je schakelt vanaf hier een professional in die zorgt voor de rest van de montage.

Eindmontage en mix

In de eindmontage worden de knipjes netjes gemaakt en het geheel voorzien van vormgeving (begintune, bumpers, eindtune etc.) en indien nodig overige fragmenten en muziek. Tijdens de eindmontage vindt ook de mixage plaats. Tijdens deze mixage wordt een optimale balans gemaakt tussen de diverse geluidsbronnen en tot slot geëxporteerd voor publicatie.

Publiceren

De podcast is idealiter op zoveel mogelijk plekken te vinden. Veel gebruikte media zijn Spotify, Apple Podcast, Google podcast enz. En daarnaast natuurlijk via je eigen website of sociale kanalen. Er zijn diverse online publicatie tools die jouw podcast naar meerdere media tegelijk kunnen sturen.

Muziek

Voor het gebruik van muziek heb je een licentie nodig. Hier zijn diverse mogelijkheden: je betaalt per track die je hebt gedownload of je sluit een licentie af met een stockmuziek uitgeverij. Je kunt soms ook populaire muziek gebruiken, hiervoor heb je toestemming nodig van de Buma Stemra.

Hoewel stockmuziek handig kan zijn als je beperkte middelen of tijd hebt, is het overwegen van een op maat gemaakte muziekcompositie door een componist een goede optie om de nadelen van stockmuziek te vermijden. Stockmuziek wordt ook door anderen gebruikt, wat kan leiden tot gebrek aan originaliteit en uniciteit in je podcast. Op maat gemaakte muziek kan specifiek worden afgestemd op sfeer, stijl en inhoud van je podcast, waardoor je een unieke en gedenkwaardige luisterervaring kunt creëren. Lees hier meer over in mijn blog Muzikale omlijsting voor je podcast.

Hulp nodig?

Ik kan je helpen bij de productie van je podcast van pre-productie naar opname tot publicatie, inclusief het maken van muziek en vormgeving. Indien nodig kan je beschikken over een eigen opnameset thuis (met instructie), en/of een spreekcel in Hilversum voor twee personen.

Stuur een mail naar jp@jpgeersing.nl of bel 06 - 51 36 18 09.


Een van de podcasts door JP gemonteerd en gemixt: 'De andere blik' van Liesbeth Staats.

Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2024 JPGeersing