Home > Blog > Muzikale omlijsting voor je podcast

Muzikale omlijsting voor je podcast

4 juli 2023

Geef vorm aan je podcast

Elke podcast heeft een eigen vorm, eigen muziek en algemeen gezegd, een 'eigen geluid'. Vaak beginnend met muziek (de 'opener' of 'begintune'), een korte introductie van de host, het gesprek, een korte muzikale interruptie (de 'bumper'), nog meer dialoog met wellicht wat muziek in de achtergrond (de 'underscore') en naar het eind van de aflevering hoor je zacht de klanken van de eindtune ingestart worden waarmee de aflevering wordt afgerond. We hebben het hier over de vorm van de podcast, de omlijsting met muziek, een of meerdere bumpers, een underscore met wellicht nog een opvallend geluidseffect... oftewel de 'vormgeving'.

Doel van vormgeving

Muziek kan worden gebruikt om overgangen tussen verschillende segmenten of onderwerpen in je podcast vloeiender te maken. Het kan bijvoorbeeld een nieuwe sectie aankondigen of een belangrijk punt markeren. Dit helpt de luisteraar om het verhaal gemakkelijker te volgen en zorgt voor een gestroomlijnde luisterervaring.

Muziek kan ook fungeren als achtergrondgeluid of opvulling tijdens specifieke onderdelen van je podcast, zoals een intro, uitro, een rubriek of bij stiltes. Zo kan het even de stilte doorbreken, de aandacht van de luisteraar vasthouden en voorkomen dat de podcast saai of monotoon wordt. En soms is het juist ook heel prettig dat er even geen muziek te horen is.

Stockmuziek

Stockmuziek kan je via diverse sites downloaden en hiervoor sluit je een zogenaamde gebruikslicentie af. Hoewel stockmuziek handig kan zijn als je beperkte middelen of tijd hebt, is het laten maken van op maat gemaakte muziekcompositie een verstandige optie. Want stockmuziek kan door iedereen worden gebruikt wat kan leiden tot gebrek aan creativiteit en uniciteit. Jij mag het zeggen hoe op maat gemaakte muziek moet klinken. Met als resultaat een geheel eigen geluid en sfeer in je podcast waarin je een unieke luisterervaring kunt creëren.

Jouw wensen, jouw muziek

JP maakt complete vormgevingspakketten voor diverse podcasts, zoals het KWF, Nidos, KRONCRV en vele anderen. De muziek wordt geleverd in verschillende instrument lagen zodat je er zelf ook meerdere versies van kunt maken.

Neem vrijblijvend contact op om te informeren naar mogelijkheden voor jouw podcast: mail jp@jpgeersing.nl of bel 06 - 51 36 18 09.


Kloostercast voorzien van muziek door JP:

Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2024 JPGeersing