Restauratie anno nu
Restauratie van geluid is een belangrijk onderdeel bij het bewerken van geluid. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk?
Restauratie in algemene zin is een vorm van vernieuwing of verbetering. Bij restauratie van geluid denk je in eerste instantie misschien aan het oplappen van oude bandopnames. Met name brom en ruis waren daarin hinderlijke bijgeluiden. De restauratie ervan was vaak een tijdrovende klus en de verbetering staat niet in verhouding tot wat nu mogelijk is. Tegenwoordig gaat restauratie van geluid veel verder dan het afstoffen van oude opnames. Met de huidige technieken ben je in staat om bijvoorbeeld wind te verwijderen, hinderlijke smakjes van een voice-over te reduceren of een ongewenst geluid -zoals bijvoorbeeld een sirene- te verwijderen.
State-of-the-art
Digitaal restaureren heeft vele voordelen. De meeste problemen zijn op een Photoshop-achtige manier aan te pakken en dat scheelt tijd. Een enorme doorbraak in digitale restauratie is het verbeteren van dialoog in een lawaaige omgeving. Bijvoorbeeld een interview op een druk schoolplein, in een fabriek, langs de snelweg etc. Je kunt als het ware al het bijgeluid zachter zetten zodat de dialoog meer naar voren komt. En uiteraard zijn ook tape en vinyl spectaculair te verbeteren met de huidige restauratietechnieken.
Standaard werkwijze
Restaureren resulteert doorgaans in een goede verstaanbaarheid van het gesproken woord en in algemene zin in een schonere- en betere geluidsbeleving. Bij JP spreken we eigenlijk niet eens meer over restauratie omdat het een standaard gereedschap is geworden van audionabewerking. Anders gezegd, vraag je om audionabewerking dan is restauratie er standaard in voorzien!