Home > Blog > Soundcarol 2018

Soundcarol 2018

22 december 2017

Soundcarol 2018

SoundcarolHet geluid van het verleden

Was eerst krakerig en ruizig…

Het allereerste geluid werd al in 1860 vastgelegd op de Fonograaf. Een paar jaar later werd de Grammofoon ontwikkeld die tot ver in de jaren 80 werd gebruikt. In 1923 werd voor het eerst geëxperimenteerd met geluid bij film en dat resulteerde in 1927 in de eerste gesproken speelfilm The Jazz Singer. In 1932 wordt voor het eerst geregistreerd op magnetische band door de BBC. De spoel met een half uur band woog maar liefst 25 kilogram! De veel lichtere cassetteband werd in 1963 door onze eigen Philips ontwikkeld. Op een bandje konden wel twee LP’s worden opgenomen. In 1982 wordt een sprong gemaakt naar digitaal geluid door de komst van de Compact Disc. Op basis van deze techniek ontwikkeld het Frauenhofer instituut in 1995 de mp3.

Het geluid van het heden

SoundcarolKan heel goed klinken…

Het geluid van nu klinkt beter dan ooit. Of beter gezegd, kanheel goed klinken. Want door de ontwikkeling van platte TV’s en dunne laptops ervaren we dat minder goed door de kleine en platte luidsprekertjes die erin zitten. Het TV geluid is sinds 2012 bovendien een stuk dynamischer geworden dankzij de R128 normering. Dat is een mooie verbetering voor series en films. Maar door het ontbreken van een goede geluidsmix klinkt bijvoorbeeld een journalistieke reportage al snel te dynamisch wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt.

We kunnen tegenwoordig geluid bewerken op een manier die een paar jaar geleden nog ondenkbaar was: ont-ruisen, ont-galmen en we kunnen zelfs vervorming- en het geluid van microfoon-wind en schurende kleding repareren!

SoundcarolHet geluid van de toekomst

Dat ga je spoedig horen…

Het geluid van de toekomst klinkt misschien nog wel beter dan nu. Maar vooral de mogelijkheden voor het bewerken van geluid zullen worden vergroot. Daarnaast staat 3D of 360 geluid nog in de kinderschoenen dus bereid je voor op wat komen gaat. Wat die ontwikkelingen van nieuwe geluidsmogelijkheden allemaal precies zullen zijn hou ik graag voor je in de gaten. Dus…

Vanaf januari 2018 start ik de Sound Carol, een driemaandelijkse nieuwsbrief met feiten en nieuwtjes op het gebied van geluid en Post Productie. Met onderwerpen als: Wat doet leeftijd met verstaanbaarheid? Wanneer galm toevoegen en wanneer verwijderen? Welke microfoon moet ik gebruiken? En onder het mom van “we zijn producer, tekstschrijver, cameraman, geluidsman en editor tegelijk”, iedere aflevering een geluidstip voor de Camjo.

Ontvang de Sound Carol (4x per jaar)

Meld je aan voor de Sound Carol

Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2023 JPGeersing