Home > Blog > Luidheidsnorm op sociale media?

Luidheidsnorm op sociale media?

1 oktober 2019

Volume verschillen op sociale mediaGeregeld krijg ik de vraag om het geluid voor social media zo hard als mogelijk te mixen. Ik leg je uit waarom dat geen goed idee is.

Het is vrij eenvoudig om geluid heel luid te laten klinken. Hiervoor worden zogenaamde compressors en limiters gebruikt. Een handig stuk gereedschap voor de technicus om onverwachte volumeverschillen op te vangen. Althans, daar waren ze ooit voor ontworpen. In de muziekindustrie zijn ze de afgelopen jaren vooral gebruikt om muziek zo hard mogelijk te mixen. Dat heeft geleid tot de zogenaamde loudness wars. Bekijk deze film om te begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen.

Zachter is beter

Als je bovengenoemde film hebt bekeken dan snap je dat het doel van 'zo hard als mogelijk' vooral werd gebruikt om gehoord te worden. Dat het soms ten koste ging van geluid werd voor lief genomen. Ik spreek bewust in de verleden tijd want inmiddels hebben grote platformen zoals Youtube, Spotify en Tidal maatregelen genomen tegen deze zogenaamde loudness war. Op die platformen wordt geluid automatisch verzwakt tot een luidheid die overeenkomt met de rest.

R128 mix geschikt voor online?

De meeste producenten waarvoor ik werk maken tv-content ook voor online beschikbaar. In tegenstelling tot sociale media geldt voor tv wel een eenduidige luidheidsnorm: EBU R128. Als deze mix wordt gebruik voor sociale media dan zou het zacht worden weergegeven in vergelijking met andere content. Maar met een relatief kleine aanpassing is deze norm prima te gebruiken voor online toepassingen.

Resume

Compressie technieken worden geregeld toegepast en zijn op zich erg nuttig. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen omdat het doel -zo hard mogelijk- geen goed uitgangspunt is. Er is nog geen universele luidheidsnorm voor sociale media, maar het besef begint te komen. Het is belangrijk dat de contentmakers van nu met de juiste mindset geluid aanbieden aan online platformen. Dat wil zeggen, met een overeenkomstige luidheid die past bij het betreffende platform.

Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2023 JPGeersing