Home > Blog > Beter geluid in de woonkamer

Beter geluid in de woonkamer

15 mei 2019

Hoe krijg je mooi geluid uit je televisie?De TV’s van vroeger waren dan misschien groot en zwaar maar de meest recente beeldbuis televisies klonken soms beter dan de TV's van nu. Hoe kan dat nou? Het antwoord zit eigenlijk al in de eerste zin en heeft te maken met grootte en met name diepte. Omdat de TV’s van nu veel platter zijn is er amper ruimte voor een fatsoenlijke luidspreker. Want om alle frequenties goed te kunnen weergeven heeft de speaker nou eenmaal een bepaalde omvang nodig.

Waarom maken ze de TV’s dan niet wat groter hoor ik je zeggen… Simpel gezegd: omdat de consument dat niet meer wil. Al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw worden televisies gemaakt en tot en met circa 2010 waren ze log en zwaar, soms letterlijk niet te tillen. De fabrikant heeft met de platte- en dus veel lichtere TV een goed verkoopargument en de consument gaat er helemaal voor.

Een te kleine luidspreker heeft voornamelijk moeite met lage frequenties en het is met name de muziek en films die daaronder te lijden hebben. Maar de fabrikanten hebben niet stil gezeten en ook hiervoor een oplossing bedacht door je TV uit te breiden met extra luidsprekers voor- of onder je TV. Respectievelijk heet het dan een ‘soundbar’ of een ‘soundplate’. De echte geluidsliefhebber gebruikt natuurlijk een surround systeem met minimaal zes luidsprekers. Kost wat ruimte in de kamer maar dan heb je ook wat.

Op leeftijd of slechthorend?

Het wordt nogal eens vergeten maar ook een draadloze koptelefoon is een prima optie om het geluid van je TV te beleven. Handig voor tijdens het sporten of koken en een uitkomst voor ouderen of slechthorenden.

Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2023 JPGeersing