Home > Blog > Wat doet leeftijd met verstaanbaarheid?

Wat doet leeftijd met verstaanbaarheid?

20 januari 2019

Verstaanbaarheid van dialogen in een film of TV programma is direct gerelateerd aan ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis. Een fenomeen dat gemiddeld vanaf het dertigste levensjaar intreedt wat betekent dat hoe ouder je wordt hoe slechter je hoort. Bij het mixen van geluid is het dus belangrijk om je doelgroep te kennen en de geluidsmix erop aan te passen. Ouderen hebben qua verstaanbaarheid vooral last van te luid gemixte muziek en kakofonie. In de audio post kan hier heel goed rekening mee worden gehouden.

Geluid is een trilling in de lucht waarbij 1 trilling per seconde 1 Hertz wordt genoemd. Het hoorbare geluidsspectrum is bij gezonde oren hoorbaar tussen de 30 en 20.000 Hertz. Geluid bestaat globaal uit lage-, midden- en hoge tonen. De belangrijkste frequenties voor verstaanbaarheid zitten in de midden tonen, om precies te zijn tussen de 3000 en 4000 Hertz. En dat is precies de plek waar ouderen minder goed kunnen horen.

LeeftijdgehoordrempelIn de tabel hiernaast is goed te zien dat de gehoordrempel bij een man van 60 een stuk hoger ligt dan een man van 20. Om een idee te geven: dat is het verschil tussen luisteren in de kamer en de gang met de deur (die heel goed afsluit) dicht.

Opmerkelijk is het trouwens dat een vrouw van 60 jaar gemiddeld minder slecht hoort dan een man van 60. En dat niet iedereen over hetzelfde gehoor beschikt bewijst wel de test die ik deed tijdens een Masterclass bij jongeren. Bekijk de film op de pagina Masterclass Audio in een AV wereld.

JP gebruikt een techniek waarbij muziek automatisch gedempt wordt zodra er gesproken wordt. De tonen (frequenties) in de muziek die rond het spraakgebied zitten worden extra verzwakt wat de verstaanbaarheid ten goede komt.

Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2024 JPGeersing