Home > Portfolio > AncoferWaldram, bedrijfsfilm

AncoferWaldram, bedrijfsfilm

Sounddesign

"Kijken naar geluid"
In opdracht van Hans van der Klok Productions maakte ik het sound design voor twee Ultra HD introductiefilms van staalgigant AncoferWaldram Steelplates. De een met een Nederlandse voice-over, de andere met een Amerikaanse.

Bij het toevoegen van geluidseffecten kan je globaal twee kanten op. Of je maakt artificiële klanken, of je laat het realistisch klinken zoals je verwacht dat iets klinkt. In deze film is nagenoeg al het geluid achteraf toegevoegd en heb getracht dat zo realistisch mogelijk te laten klinken. Ik beschik over een ruime database aan geluidseffecten aan en maak de geluiden deels ook zelf.

Het toevoegen van geschikte geluidseffecten lijkt makkelijker dan het is, er is bijna geen geluidseffect dat meteen past. De verschillende klanken moeten namelijk precies kloppen met de setting van het beeld en ambiance: is het geluid dichtbij of veraf, is het binnen of buiten, links of rechts etc.

Hiernaast kan je -naast de volledige films- ook een 'FX-only' film bekijken. De eerste halve minuut met dus enkel de geluidseffecten hoorbaar. Ik licht daar twee effecten van uit, zoals ik 'kijk' naar geluid:

Trein [13"]
De trein rijdt op volle snelheid en is op afstand zichtbaar; het geluid is redelijk constant en ervaar je als 'zoevend'. Bovendien rijdt de trein van de camera weg; de toonhoogte wordt lager naarmate de afstand toeneemt. Op 16 sec passeert de trein een zware metalen brug; de brug resoneert met de trein en dat geeft een holle klank.

Schip [21"]
Het schip vaart op volle zee en dit ervaar je in praktijk als ruis. Door met name de hoge en lage frequenties wat te versterken krijg je al snel een zee-gevoel. Ik voegde bovendien nog wat wind toe om de ruwe zee te versterken.

NL versie
US versie
Vrijblijvend een offerte op maat aanvragen?
Ja, help mij verder
© 2021 JPGeersing